työn iloa voi ilmaista ja kasvattaa esimerkiksi maalaamalla kuten kuvassa

 

Tähtäimessä työn ilo ja paremmat tulokset?

Tarjoan työnohjauspalveluita.

Jokaisella työpaikalla voi kokea työn iloa tai työn imua, sanoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen. Monella työpaikalla ja yksilöllä tämä työn ilo, imu tai flow on hukassa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä; yksi kutsuu sitä flowksi, toinen työn iloksi ja kolmas imuksi.

Työn tekemisen ilo on tärkeää sekä työntekijälle että työnantajalle. Kuinka raskasta onkaan raahautua työhön, jota ei tee mielellään! Kuinka kevyttä onkaan liidellä työn äärelle, jota rakastaa!

Hakasen tutkimus osoittaa, että asiantuntijatyössä työn iloa kokeva työntekijä voi tuottaa jopa satakertaisen tuloksen leipääntyneeseen kollegaansa verrattuna. Asiantuntijatyö ei ole ainoa ala, jolla työnilosta on hyötyä; siitä on hyötyä kaikilla aloilla. Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä (2/2013) Hakanen kertoo, että esimerkiksi kreikkalaisissa pikaruokaloissa euroja kertyi kassaan sitä enemmän, mitä parempi työn imu henkilökunnalla oli.

Tuoreessa Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä (2/2017) Hakanen kirjoittaa, että ”ihminen voi kestää suuria työmääriä ja vastuita ja jopa nauttia niistä, jos hän saa vastapainoksi riittävästi arvostusta, kuulluksi ja nähdyksi tulemisen kokemuksia sekä mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä ja kehittää sitä”, ja että ”hyvinvoinnin johtaminen on yhä merkittävämpi menestystekijä”. Mahdollistamalla työnohjauksen työntekijöilleen työnantaja mahdollistaa työhyvinvoinnin.

Työn iloa työnohjauksella

Työnohjaus vahvistaa yksilön ja työyhteisön voimavaroja. Voimavarat tunnistamalla ja niitä vahvistamalla työn imu lisääntyy ja samalla lisääntyvät myös energisyys sekä toimeliaisuus. Työ ei silloin ole pakollinen kahle jalassa, vaan siihen haluaa satsata ja sen tekemisestä saa enemmän kuin vain palkan.

Pohdintakysymyksiä:

  • Tunnenko, että työni on tärkeää?
  • Milloin olen kokenut tai koen työn iloa?
  • Millaisia ovat olleet työni tähtihetket?
  • Voinko työssäni toteuttaa itseäni ja käyttää osaamistani?
  • Onko työyhteisössäni meneillään muutoksia, jotka kuormittavat tai tuntuvat uhkaavilta?
  • Mitkä ovat tulevaisuuden näkymäni?

Muun muassa näitä asioita voit miettiä yhdessä työnohjaajan kanssa henkilökohtaisessa työnohjauksessa. Tai olisiko työyhteisössäsi tarvetta perustaa säännöllisesti kokoontuva työnohjausryhmä? Koulutettu työnohjaaja auttaa rakentamaan tilan, jossa luottamuksellinen ja rakentava keskustelu on mahdollista. Työnohjaaja käyttää tarvittaessa erilaisia menetelmiä, jotka auttavat hahmottamaan ja kirkastamaan omaa ja/tai työyhteisön tilannetta.

Kiinnostuitko työnohjauksesta? Ota yhteyttä ja kysy lisää tarjoamistani palveluista tai varaa ilmainen alkukartoitustapaaminen!

 

Lue lisää:

Mitä työnohjaus on?

ja

Miksi työnohjausta? Mitä hyötyä siitä on?

 

Pääpalveluni:

Innostu – työnohjauspalvelut

Opi – koulutuspalvelut

Kehity – taideterapiapalvelut