Taide- ja kulttuurialan palveluiden tuotteistaminen -koulutusta tai konsultointia
Nykyään puhutaan paljon palvelumuotoilusta. Palvelumuotoilukin korostaa asiakaslähtöisyyttä, joka on ollut kasvava trendi työelämässä jo pitkään. Sen aikana kun kävin Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon palveluiden tuotteistamisen näkökulmasta, näkökulmani laajeni huomattavasti.
”Tuotteistaminenhan on oikeastaan jonkin tuotteen, tässä palvelun, tekemistä myytäväksi, asiakas- ja markkinatarpeisiin vastaavaksi ja tutkimusta sekä kokemuksia hyödyntäväksi tuotteeksi.”
Taide- ja kulttuurialan palveluiden tuotteistaminen -koulutuksen kesto ja sisältö
Parhaassa tapauksessa ajattelisin että koulutus sijoittuu useampaan päivään, niin että osallistujat kehittävät palveluaan jo koulutuksen aikana, lähiopetuskertojen välissä, ja asioita saadaan oikeasti vietyä eteenpäin. Tämän tavan olen kouluttaessani kokenut olevan erityisen hyvä, tutkivan ja kokemuksellisen kouluttamisen periaatteiden mukaisesti.

Jätä yhteydenottopyyntö sivun alalaidan lomakkeella niin mietitään toteutusta yhdessä!
Taide- ja kulttuurialan palveluiden tuotteistaminen -koulutuksen moduulit
- Palvelutuotteen kehittämisen valmistelu (liiketoimintasuunnitelma tai toimintasuunnitelma, resurssien kartoitus, tavoitteet, projektisuunnitelma, uuden tuotteen suhde aiempaan ja tavoitteisiin)
- Palvelutuotteen kehittämistä tukevia työkaluja ja menetelmiä (ideointimenetelmiä, asiakaslähtöisien menetelmien kuten palvelumuotoilun ajatusten hyödyntäminen, ketterä kehittäminen, markkina- ja kilpailijaselvitykset, palveluprosessin kuvaus sisäisesti, tavoiteasetanta)
- Palvelutuotteen myytävyys, miten ja miksi (brändäys eli käyttökokemuksen ja asiakaspalvelun kokonaisvaltainen suunnitteleminen, skaalaaminen, paketointi, palveluprosessin näkyminen ulkoisesti)
- Palvelutuotteen hinnoittelu (tavoitteet, resurssit, vertailu)
- Palvelutuotteen suojauskysymykset (tavaramerkki, tuotesuojaus, kenelle kertoa, mitä ja koska)
- Palvelutuotteen myynti ja markkinointi (kohderyhmämarkkinointi, H2H, suoramyynti vs. mainostaminen, yhteistyökumppanit, jakelukanavat, sosiaalisen median yhteisöllisistä mahdollisuuksista)
- Taide- ja kulttuurialan palveluiden tuotteistamisen erityiskysymyksiä (kuten taide- ja kulttuurialan asiantuntijuuden kaupallistaminen, mahdolliset yhteistyökuviot ja arvo- sekä tunnettuuskysymykset ja matalan kynnyksen osallistumisen luominen eri kohderyhmille samaan palveluun, monialaiset palvelutuotteet – kuten taide & sote)
Moduuleista voidaan myös valita ne, mihin halutaan keskittyä.
Taide- ja kulttuurialan palveluiden tai asiantuntijaosaamisen tuotteistaminen -koulutuksen tai konsultoinnin hinta
Menneitä vastaavia koulutuksia ja työpajoja, referenssejä
- Taide- ja kulttuurialan palveluiden tuotteistaminen -koulutus, järjestäjänä TAKU ry / Akava. Kaksi koulutusiltapäivää: 10.10. ja 1.11.2018.
Tähän koulutukseen osallistunut kuvaa antia näin:”Sain koulutuksesta konkreettista apua palvelutuotteen kehittämiseen, hinnoitteluun ja markkinointiin. Myyntineuvotteluiden ja hinnoittelun käsittelyn kannalta oli tärkeää, että kouluttaja ymmärsi kulttuurialan erityispiirteet oman pitkän kokemuksensa kautta ja osasi kannustaa myös kyseenalaistamaan ja muuttamaan totuttuja käytäntöjä. Koulutus oli hyödyllinen, tiivis ja käytännönläheinen kokonaisuus.” -Riina 33v., kulttuurituottaja (AMK) - Työpaja otsikolla ”Taide- ja kulttuurialan tuotteistamisen erityiskysymykset – onko niitä?” ”Taiteen ja kulttuurin tuotteistaminen sote-sektorille” -tilaisuudessa Jyväskylässä 3.12.2018. Referenssi järjestäjiltä:
”Johannan vetämä workshop taide- ja kulttuurialan tuotteistamisesta oli napakka ja informatiivinen kokonaisuus, joka tavoitti kohderyhmän tarpeet. Osallistujat kiittelivät palautteissaan esityksen selkeyttä ja käytännönläheisyyttä, hyviä harjoitteita ja Johannan humoristista ja kannustavaa esittämistapaa. Järjestäjinä olimme tyytyväisiä kokonaisuuteen; ammattilainen asialla. Tätä koulutuspakettia voimme suositella.” Keski-Suomen liitto, KultaSote-hanke - Tunnista osaamisesi ja myy se! -työpaja Helsingissä 19.2.2019 Oodissa ja 7.5.2019 taidemuseo HAMissa, 19.9.2019 Annantalon taidekeskuksessa sekä 5.11.2019 taidemuseo HAM:ssa. Kohderyhmä: helsinkiläiset, alle 30-vuotiaat työttömät taide- ja kulttuurialalle suuntaavat henkilöt. Järjestäjänä Ohjaamo Helsinki.
Pidettiin Helsingin Keskustakirjasto Oodissa. Työpaja oli aivan täynnä ja uusinta tulossa. Lataa tästä ensimmäisen työpajan pdf-esite
Tästä voit ladata toisen työpajan esitteen
Tästä kolmannen
Ja tästä neljännen työpajan esitteen.
Työpajoista on tullut hyvää palautetta osallistujilta, kuten ”Työpajan ilmapiiri oli hyvä ja vetäjä erinomainen” ja ”Selkeä sisältö, josta sai paljon ajateltavaa”. Lue lisää Ohjaamon jutusta, joka julkaistiin ensimmäisen työpajan pitämisen jälkeen klikkaamalla tästä. - Tunnista osaamisesi ja myy se! –verkkovalmennus 24.3., 12.5. ja 13.10.2020 yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Kohdistettu taide- ja kulttuurialan helsinkiläisille työttömille ilman ikärajaa.
Maaliskuun esite: Tunnista_Osaamisesi_240320
Toukokuun esite: 20200512_Tunnista_Osaamisesi_12.5.20A4
Lokakuun esite: 20200512_Tunnista_Osaamisesi_13.10.20A4 - Työpaja yhteistoiminnan kehittämiseksi 25.3.2019:
”Tilaamamme työpaja yhteistoiminnan kehittämiseksi ja aihioiden jalostaminen tapahtumiksi eteni Johannan johdolla onnistuneesti maaliin. Jokainen hyvin kellotettu ja käytännönläheinen toimintatapa osallisti meidät ja saavutimme enemmän kuin uskalsimme odottaa.” Taideyliopiston projektipäällikkö - Palautetta taide- ja kulttuurialan palveluiden tuotteistamiskonsultoinnista:
- ”Koin yritykseni palveluiden konseptoinnin prosessin todella hyväksi. Yksin on hankala huomata kipukohtia. Viestintä omasta yritystoiminnasta on selkiytynyt ohjauksen ansiosta.” Aloitteleva yrittäjä
johanna@oivallamme.fi
040-4101270
Oivallamme yhdessä enemmän!
Ota yhteyttä!
Vastaan lomakeyhteydenottoihin lähtökohtaisesti osoitteesta johanna@oivallamme.fi
En koskaan lähetä roskapostia, mutta jopa yksityisiä keskusteluviestejä voi tänä automaattisten roskapostiharavien aikana mennä roskapostilaatikkoon.
Jollet saa vastausviestiäni tarkistathan roskapostilaatikon ja merkitset tarvittaessa sähköpostiosoitteeni luotettavaksi lähettäjäksi.