fbpx

kuvataideterapia Helsinki kehity taideterapian keinoin, kuvassa taideterapeuttinen värikäs maalaus

Kuvataideterapia Helsinki

 

Tarjoan kuvataideterapiaa

Taideterapia on hoitomuoto, jossa sanallisen ilmaisun lisäksi tai sijasta käytetään erilaisia taiteellisia keinoja, olen erikoistunut niistä kuvataiteen keinoihin, mutta kanssani voi käyttää myös musiikkia eri tavoin. Vastaanottoni sijaitsee Helsingissä Mannerheimintiellä.
 

Kuvataidepsykoterapia-koulutukseni
Kuvataideterapia Helsinki kuvituskuva kuvassa Johanna Wahlbeck kuvataideterapeutti

Taideterapeutteja ja koulukuntia on monenlaisia. Itse olen käynyt kuvataidepsykoterapia-koulutuksen.

Kävin ensin puolitoistavuotisen kuvataidepsykoterapian perusteet ja sitten nelivuotisen erityistason kuvataidepsykoterapia-koulutuksen. Koulutukseen kuului sekä yksilö- että ryhmäosuudet.

Vaikka terapiakoulutukseni on psykodynaaminen, otteeni on varsinkin lyhyissä prosesseissa hyvinkin voimavara- ja ratkaisukeskeinen, asiakkaan tarpeita kuunnellen.

Monipuolisen, myös musiikillisen, taustani vuoksi voin käyttää asiakkaiden kanssa tilanteen mukaan lisäksi esimerkiksi musiikin keinoja.

Työtilassani on myös hiekkakuvaterapia-välineet, joita voimme käyttää halutessa.

Olen käynyt Valviran hyväksymän psykoterapia-koulutuksen ja voin toimia psykoterapeutin tehtävissä.

Minulla ei ole psykoterapeutti-nimikettä, koska en ole peruskoulutukseltani sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen, ammattinimikkeeni on kuvataideterapeutti.

Olen toiminut vuosia sosiaali- ja terveyssektorilla kuvataideterapeuttina ja olen päässyt esimerkiksi julkisesti kilpailutetulle lasten- ja nuorten kuvataideterapeuttien listalle HUS:lla.

Tarjoan kuvataideterapiaa myös aikuisille ja vedän kuvataideterapiaryhmiä.

 

Kuvataideterapia Helsinki tai etäterapia?

Voit tulla kuvataideterapiaan ilman lähetettä vastaanotolleni Helsinkiin tai voimme myös miettiä etäterapiaa vaihtoehtona jollet pääse vastaanotolle.

 

kuvataideterapia Helsinki Kuvassa kuvataideterapeutti Johanna Wahlbeck
Kuvataideterapeutti Johanna Wahlbeck. Kuva: Ella Tommila

Jungilainen arkkityyppinen näkökulma on kanssani mahdollinen myös kuvataideterapiassa

Olen ollut aktiivinen suomalaisessa Jung-seurassa ja kanssani voi miettiä myös kuvien arkkityyppisiä merkityksiä. Olen erikoistunut jungilaisen ja postjungilaisen teorian soveltamiseen muun muassa kuvataideterapiatyössäni.

Tähän liittyen olen myös kouluttanut Carl Gustav Jungin analyyttisen psykologian teorioiden soveltamisesta taiteentulkintaan ja terapiaprosessissa, arkkityyppien symbolisia ”alkukuvia” avaten.

Tein graduni nykytaiteen tulkinnasta postjungilaisesta näkökulmasta. Jo ennen maisteritason opintoja erikoistuin kuvien tulkintaan postjungilaisesta näkökulmasta.

Kanssani voi avata laajasti kuvien symbolisia merkityksiä.

 

Lisää minusta kuvataideterapeuttina

Uskotko, että ihmiselämään kuuluu muutakin kuin rationaalinen, sanallistettava puoli? Voisiko olla niin, että hyvinvointi ei olekaan kiinni järkevyydestämme, vaan siitä, että otamme aikaa sisimpämme mielikuvien äärellä pysähtymiseen? Sisäisen kuvamaailman äärellä jokainen saa olla juuri sellainen kuin on.

Kun olin pieni, piirsimme veljeni kanssa joulukorttikuvia lattialla ja yhtä äkkiä tajusin, että on paljon rennompaa, nautinnollisempaa ja tärkeämpää piirtää miettimättä sitä, miltä kuva muista näyttää, onko kuusi kuusen näköinen tai onko kuva sellainen minkälaisia muutkin tekevät.

Taide ja asioiden pohdiskelu ihmisten kanssa ovat olleet intohimoni pienestä pitäen.

Pidin taidenäyttelyitä jo nuorena, mutta halusin opiskella myös taiteen teoriaa ja tiesin varhain, että kouluttaudun kuvataideterapeutiksi.

Alusta asti eräänlainen hybridiys, asioiden ja koulutusalojen yhdistäminen on ollut minulle ominaista.

Olen sekä taideasiantuntija, taidefilosofi (FM), työnohjaaja että kuvataideterapeutti.

Kouluttauduin sekä taiteen tekemiseen että teoriaan ja päädyin taidemuseokasvatustyöhön, jota tein kymmenisen vuotta ennen yrittäjäksi hyppäämistä. Halusin yhdistää kuvien voiman ja tutkimustulosten käytäntöön viemisen ja kouluttauduin edelleen taideterapeutiksi sekä työnohjaajaksi. Monipuolisesta taustastani johtuen voin tarjota menetelmiä, jotka pohjaavat sekä laajaan työkokemukseeni että tutkittuun tietoon.

Kuva on enemmän kuin tuhat sanaa, kuten sanomme usein. Usein koemme kuitenkin suorituspaineita kuvallisen ilmaisun edessä, takaraivossamme kenties kuvaamataidon tunnin suorituspaineet tai se, mitä joku joskus sanoi piirtämästämme, tai ehkä emme pidä itseämme niin sanottuna ”hyvänä” piirtäjänä, tai ole paljoa elämässämme piirtäneet.

Riippumatta siitä, mikä näistä koskettaa sinun kokemusmaailmaasi, olet aina tarpeeksi hyvä piirtämään ja maalaamaan ainutlaatuisella yksilöllisellä tavallasi. Kuvallinen itseilmaisu tuottaa iloa ja ahaa-elämyksiä!

Vastaanotolla voimme käyttää sekä vesivärimaalausta että muita maalausvälineitä, kyniä, liituja, rakentelua, muotoilua, valokuvausta… Työtilassani on myös hiekkakuvaterapia-välineet, joita voimme niitäkin käyttää halutessa.

Aiempi taiteellinen kokemus ei ole välttämätöntä, kiinnostus kuvallista ilmaisua kohtaan riittää.

Tapauskohtaisesti voidaan teettää myös prosessia tukevia kotitehtäviä ja voit tuoda vastaanoton ulkopuolella luomiasi kuvia yhteiseen käsittelyyn.

Vaikka kuvataideterapiakoulutukseni on psykodynaaminen, käyttöteoriani ei ole kuitenkaan mitenkään tyhjentävästi psykodynaaminen, vaan enemmän integratiivinen, eli katson, että erilaisissa tilanteissa tarvitaan erilaisia näkökulmia ja teoriakehystä voi joustavasti muokata asiakkaan tilanteen mukaan.

 

Kenelle kuvataideterapia soveltuu?

Erityisesti silloin jos sanat eivät riitä tai kuvallinen ilmaisu on itselle luontaista. Kuvin pääsemme suoraan käsittelemään sellaisiakin asioita, joita ei voida sanojen tai logiikan keinoin ilmaista.

Voit tulla kuvataideterapiaan jos esimerkiksi kärsit stressistä, ahdistuksesta tai masennuksesta, tai jos haluat tutkia ja kehittää itseäsi ja elämääsi säännöllisesti ammattilaisen kanssa myös kuvallisia keinoja käyttäen.

Hoitomuotona kuvataideterapia sopii periaatteessa kenelle vain, eikä mitään piirustustaitoja vaadita. Kuulun Kuvataidepsykoterapeuttien Liitto ry:hyn, lue lisää kohderyhmistä liiton sivuilta.

 

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

Vanhassa sanonnassa on perää! Kuvataideterapiassa voidaan päästä sanojen tuolle puolen – ilmaisemaan asioita, joihin sanat eivät riitä. Huhtikuussa 2022 pääsin kertomaan kuvataideterapiasta MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman suoraan lähetykseen. Tiistai-iltapäivän (26.4.2022) haastatteluni on katsottavissa näin jälkikäteenkin mtv-palvelussa. Haastatteluni alkaa noin 37 minuutin kohdalta ja jatkuu 43 minuutin kohdalle.

Tässä juttua Helsingin kaupunginmuseon näyttelystä, jossa minua lainataan artikkelin lopussa: ”Rikki – kun mieli särkyy”

 

Taideterapiaprosessi on kehittymisprosessi

Taideterapeuttinen tila kehittää. Lue lisää kehittymisestä: Kehittyminen on suuri voimavara yksilölle ja yhteisölle.

 

Taideterapeuttiset hetket antavat luovuudelle tilaa

Varsinaisen taideterapian lisäksi tarjoan erilaisia kevyempiä tapoja luovuuden kehittämiseen joissa taideterapeuttinen ilmaisu kulkee rinnan muun vuorovaikutuksen kanssa, kuten Rento kuva -kursseja (nyt myös verkossa, klikkaa tästä) ja erilaista kuvataidemenetelmillä fasilitointia.

 

Kokemuksia

 

”Sain paljon apua kuvataideterapiasta sen hetkiseen elämäntilanteeseeni: kuvataideterapia auttoi ilmaisemaan niin hyvät kuin kipeät tunteet, joista oli silloin vaikea puhua ääneen. Johanna on hyvin läsnäoleva ja antaa paljon tilaa pohdiskelulle. Hänen kanssaan oli helppo työskennellä ja suosittelen lämpimästi kuvataideterapian kokeilemista matalalla kynnyksellä, jos on tästä terapiasuuntauksesta kiinnostunut.” Nainen, 22v, opiskelija

 

”Kuvataideterapiaprosessi oli niin jotenkin iso kokemus että vaikea äkkiseltään pukea pariksi lauseeksi, mutta ensinnäkin se toi oivaltavia ja inspiroivia hetkiä arkeen sekä tilaa jossa voi pysähtyä omien asioiden äärelle turvallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Koen terapian myötä kasvaneeni ja vahvistuneeni sekä kuvatyöskentelyn kautta olen ymmärtänyt, että valittavissa on aina muitakin polkuja kuin se totuttu toimintatapa. Olen myös saanut lisää ymmärrystä sekä ’lintuperspektiiviä’ tunnereaktioihini ja kehittynyt itseni rauhoittamisessa. Ammatillisessakin mielessä koen  saaneeni arvokasta näkökulmaa oman asiakastyön kehittämiseen. Suosittelisin tätä kaikille, tuntuu että sai paljon enemmän kuin mitä oli etsimässä!” Psykologi, 29v.

 

”Johannan taideterapia on investointi omaan hyvinvointiin ja henkiseen kasvuun. Sain todella tärkeitä oivalluksia itsestäni puolen vuoden terapiajakson aikana – hahmotan maailmaa uudella tavalla. Voit saada todella paljon lyhyessä ajassa, jos lähdet prosessiin avoimella ja uteliaalla mielellä. Voin lämpimästi suositella.” Satu, yrittäjä

 

”Kuvataideterapiasta oli hyötyä itseymmärrykselleni. Kuvantekeminen auttoi nimeämään asioita ja tunteita. Se oli myös vapauttava kokemus.” Onnekas

 

Oivallamme yhdessä enemmän!

 

kuvataideterapeutti helsinki Johanna Wahlbeck kuva

Lataa ilmainen pdf-julkaisu:

 

Haluatko kysyä jotain kuvataideterapiasta? Lähetä kysymyksesi minulle alla lomakkeella, vastaan sinulle henkilökohtaisesti.

 

 

 

Kuvataideterapia Helsinki / etäkuvataideterapia -yhteydenottolomake

Vastaan lomakeyhteydenottoihin lähtökohtaisesti osoitteesta johanna@oivallamme.fi
En koskaan lähetä roskapostia, mutta jopa yksityisiä keskusteluviestejä voi tänä automaattisten roskapostiharavien aikana mennä roskapostilaatikkoon.
Jollet saa viestejäni ja haluat niitä vastaanottaa, tarkistathan roskapostilaatikon ja merkitset tarvittaessa sähköpostiosoitteeni luotettavaksi lähettäjäksi.

Lähetän ilmaiset pinkit taidevinkit käyttäen Mailchimp:iä. Jollet saa viestejä, tarkistathan vaihtoehtoiset postilaatikot ja lisäät osoitekirjaan.
Voit koska tahansa perua tilauksen täyttämällä lomakkeesta kohdan ”ei kiitos”, tai esimerkiksi lähettämällä minulle tiedon sähköpostitse, tai klikkaamalla uutiskirjeen lopussa olevaa tilauksen lopetuslinkkiä.

Tietosuojaselosteeni voit lukea klikkaamalla tästä.