Ruma taide kuvituskuva jossa taideteoriakirjoja ruman taiteen kurssin sivulla

 

Ruma taide

Rumassa estetiikassakin on yhteisen tutkimusmatkan mahdollisuus, hyvin kiinnostava sellainen itse asiassa. Esimerkiksi groteskin estetiikasta on olemassa lähteitä. No, ainakin yksi, mutta uskon löytäväni enemmänkin (tiedän siis niitä olevan ja kaivan teille lainauksia). Huumori on kyllä konseptissa vahvasti läsnä, mutta emme unohda syvällisiä taideteoreettisia tulkintojakaan. Tässä esimakua:

C. G. Jungin mukaan ”visionäärinen taide” on outoa ja merkityksellistä, sen lähde on ajattomissa syvyyksissä, alkukokemuksissa. Visionäärinen taide voi olla ”lumoavaa, demonista ja groteskia”. Se voi räjäyttää kappaleiksi ”arvojen ja esteettisen muodon standardit”. Toisaalta se voi olla jotain sanoinkuvaamattoman kaunista.

Lähteet: Jung, Carl G. 1971/1930: ”Psychologie und Dichtung” Teoksessa: Gesammelte Werke: Fünfzehnter Band: Über das Phänomen des Geistes in Kunst und Wissenschaft. Olten: Walter-Verlag AG. 97–120, tarkemmin s. 102–104 ja 2001/1966: The Spirit in Man, Art and Literature. Hull, R.F.C. (trans.). London and New York: Routledge, s.104–106.

 

Järjestän ruman taiteen kursseja, lue lisää alta:

 

Mitä ruman taiteen kurssi tarkoittaa?

Ruman taiteen kurssilla laitetaan aivot narikkaan ja ollaan epätäydellisyyden äärellä. Tehdään kuvaa päämääränä mahdollisimman ruma. Sitten tutkitaan yhdessä aikaansaannoksia. Tarjoan erityisen pinkkejä tulkintoja. Päivästä tulee rento ja mielenkiintoinen sekä tietysti luova.

 

Vastavoimaa suorittamiselle

Ruman taiteen kurssi on vastavoimaa suorittamiselle ja taiteen tuomista lähelle. Kuvataiteellinen ilmaisu kuuluu kaikille, ei vain niille jotka kokevat ”osaavansa”. Lähitaidehistoriassa on mietitty korkean ja matalan taiteen raja-aitoja, mutta nyt ne kaadetaan karnevalistisesti rumalla näkökulmalla, joka voi jopa olla joidenkin nykytaideteosten päämäärä, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

 

Omat rumat taidekokemukset mukaan

Eli tehdään rumaa taidetta ja tulkitaan rumaa taidetta, eikä pelkästään omia tuotoksia. Jokainen osallistuja saa tuoda mukanaan jonkin taideteoskuvan tai pari, tutkimme yhdessä kuvia sellaisista taideteoksista, jotka olemme kokeneet rumina. Pakko ei ole tällaisia tuoda mukanaan, mutta mahdollisuuden voi käyttää. Teokset voivat olla minkälaisia tahansa ja ne voi tuoda mukanaan joko printteinä tai näyttää ruudulta, tai sitten kuvailla. Lupaan tuoda joka tapauksessa itse esimerkkejä niin sanotuista rumista taideteoksista kurssille ja analysoida ne perusteellisesti.

Palaute-esimerkkejä osallistuneilta:

”Kiitos kivasta päivästä! Ainoa vika oli, että tämä oli vain yksi päivä, aiheesta voisi pitää leirin!”

”Paljon nousi ajatuksia. Taas voi kulkea taidenäyttelyissä uusia näkökulmia taskussa.”

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää:

johanna@oivallamme.fi

040-4101270

Tarjoan palveluja myös ruotsiksi ja englanniksi.

Haluatko tilata samalla ilmaisia pinkkejä taidevinkkejä sähköpostiisi?(Vaaditaan)

Hyväksyn henkilötietojeni käsittelyn (linkki alla)(Vaaditaan)

Vastaan lomakeyhteydenottoihin lähtökohtaisesti osoitteesta johanna@oivallamme.fi
En koskaan lähetä roskapostia, mutta jopa yksityisiä keskusteluviestejä voi tänä automaattisten roskapostiharavien aikana mennä roskapostilaatikkoon.
Jollet saa vastausviestiäni tarkistathan roskapostilaatikon ja merkitset tarvittaessa sähköpostiosoitteeni luotettavaksi lähettäjäksi.

Lähetän ilmaiset pinkit taidevinkit käyttäen Mailchimp:iä. Jollet saa viestejä, tarkistathan vaihtoehtoiset postilaatikot ja lisäät osoitekirjaan.

Voit koska tahansa perua tilauksen täyttämällä lomakkeesta kohdan ”ei kiitos”, tai esimerkiksi lähettämällä minulle tiedon sähköpostitse, tai klikkaamalla uutiskirjeen lopussa olevaa tilauksen lopetuslinkkiä.

Tietosuojaselosteeni voit lukea klikkaamalla tästä.