fbpx

Neemo-metodi kuvituskuva sivulle

 

Neemo-metodi Neemon logo

 

Helppo uusi valmennusmenetelmä työyhteisön hyvinvoinnin ja muutoksen edistämiseen

 

Tarvitsetteko uudenlaista tapaa kehittää työyhteisön tiimejä tai edistää muutosta? Haluatteko keinoja loihtia esiin luovia näkökulmia nopeasti johtoryhmässä? Tarvitseeko tiimikulttuurinne yhteistä aikaa kehittämiseen ja työhyvinvoinnin edistämiseen? Haluatteko suunnata kohti uusia mahdollisuuksia?

 

Valmennusta, fasilitointia, Neemo Coach
joy of work kuva Johanna Wahlbeckista neemo-metodi sivulla

Olen toiminut työnohjaajana (STOry) pitkään ja vetänyt erilaisia kehittämistyöpajoja, taidelähtöisiin menetelmiin olen erikoistunut.

Nykyään olen myös valmentaja, Neemo Coach.

Valmennusprosessin tuloksena saatte aina uusia näkökulmia aiheeseen kuin aiheeseen. Fasilitointi tapahtuu hyödyntämällä valokuvauksen keinoja.

Osallistuminen on helppoa, osallistujat tarvitsevat vain älypuhelimet. Työpajoissa osallistutaan kukin sillä tavalla kuin tuntuu hyvältä.

Valmennuksessa voimme

 • parantaa vuorovaikutusta,
 • tuoda hiljaista tietoa näkyväksi,
 • vahvistaa tiimejä,
 • parantaa johtajuutta,
 • luoda parempaa yrityskulttuuria,
 • visioida,
 • tutkia yhteisiä arvoja,
 • luoda yhteistä arvopohjaa,
 • sitouttaa tavoitteisiin,
 • käsitellä hankaliakin asioita yhdessä valokuvien kautta,
 • kehitellä tuotteita ja palveluita, se toimii siis myös tuotekehityksen apuna

Kaikki nämä asiat vaikuttavat myös tuloksellisuuteen positiivisesti.

 

Kenelle Neemo-metodi sopii?

Erityisesti kehitetty tiimeille ja johtotiimeille. Toiminut hyvin myös ryhmien kanssa, jotka eivät tunne toisiaan etukäteen. Ideaaliryhmäkoko max 10-12 kerrallaan.

 

Mikä Neemo?

Kyseessä on uusi valmennus- ja fasilitointimenetelmä. Menetelmää käytetään myös Piilaaksossa. Tämä valmennusmenetelmä on kehitetty Suomessa 2010-luvulla.

Neemo yhdistää luovuutta, käsitteellistä ajattelua ja valokuvauksen keinoja organisaation kehittämisessä.

Käsitteellinen valokuvataiteilija Nanna Hänninen on kehittänyt Neemo-metodin esimerkiksi johdon ja tiimien tarpeisiin.

Neemo Method nojaa sekä Nannan teoksiin että meidän jokaisen ulottuvilla olevaan välineeseen, kännykkäkameraan.

Neemo-työpajoissa avataan valokuvataiteen maailmaa ja sitten kuvataan itse valittuun omaan aiheeseen liittyen. Valokuvia tutkitaan ja tulkitaan asiantuntijan kanssa ja myös verkkokeskustelualustaa käyttäen.

 

Minä Neemo Coachina

Minulle Neemo-metodi on täydellinen, koska olen erikoistunut erilaisten kuvataidemenetelmien soveltamiseen työnohjaajana ja rakastan nykytaidetta. Olen myös taidefilosofi (FM), kuvataideterapeutti ja palvelutuotekehittäjä.

Viime vuosikymmenellä taidemuseossa työskennellessäni opastin Nannankin teoksia EMMAssa, kuka olisi arvannut, että seuraavalla olen yrittäjänä hänen opissaan valmentamiseen liittyen?

Neemo metodi kuvitus Nanna Hänninen kanssani kuvissa valmistujaisissa
Nanna Hännisen, Neemon luojan ja Neemo Master Coachin, kanssa Neemo-valmistujaisissani Kuopiossa.

Rakastan erityisesti käsitteellisen ja abstraktin viemistä käytäntöön. Neemo-metodissa käytetään sekä Nannan käsitteellistä valokuvataidetta että jokaisen omaa valokuvaamista tiimiyttämisen, johdon ja strategian jalkauttamisen tarpeisiin.

 

 

Käytäntöön: Mitä valmennus-prosessissa tapahtuu?

Aluksi klikkaillaan nettialustalla vastauksen pariin valittuun aiheeseen intro-kysymykseen. Aihe voi liittyä esimerkiksi työhyvinvointiin tai muutokseen.

Sitten tavataan työpajassa ja tutustutaan lyhyesti ja saa kuunnella inspiraatioluentoani valokuvataiteen maailmaan.

Tämän jälkeen päästään itsekin luomaan, kuvaamaan kännykkäkameralla valokuvia, joiden kautta mennään valmennuksessa ohjatusti eteenpäin.

Verkkoalustalla voidaan jatkaa keskustelua myös tapaamisten välissä ja lopuksi palautteetkin kerätään sitä kautta kätevästi.

Prosessin ideaalikoko on ainakin kolme työpajaa: alku, keskikohta ja loppu. Näin saadaan parhaat tulokset. Koko prosessi toteutetaan usein kahden ja kolmen kuukauden aikana. Myös pienempiä ja laajempia prosesseja voidaan toteuttaa, tarpeenne mukaan.

 

Kielenä suomi, englanti tai ruotsi

Neemo-prosessi voidaan toteuttaa suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi.

 

Helppoa ja selkeää, taatusti uusia näkökulmia

Osallistujilla ei tarvitse olla mitään ennakkotietoja taiteesta eikä erityisiä taiteellisia tai valokuvaamiseen liittyviä taitoja.

Neemo-prosessissa käytetään digitaalista helppokäyttöistä alustaa sekä prosessin alussa, aikana että lopussa.

Prosessista saa myös visuaalisen kättä pidemmän jälkikäteen. Näin ahaa-elämykset eivät jää vain hetkelliseksi ja on helppo jatkaa valmennuksen tulosten viemistä käytäntöön.

Kuvan käyttö tuo aina uusia näkökulmia mihin tahansa aiheeseen. Ohjatusti käytettynä se vie tavoitteisiin tehokkaammin kuin sanat. Lisäksi jokaisen Neemo-prosessin myötä tutustuu valokuvataiteen maailmaan, mikä kannattaa, sillä sitten saa niin paljon enemmän irti sekä valokuvista että kuvallisuudestaan ylipäätään. Meillä jokaisella on kuvakieli: mielikuvia, muistikuvia. Mitä paremmin omaa kuvakieltään tuntee, sitä helpommin sitä voi käyttää oman hyvinvoinnin ja tavoitteiden hyväksi.

 

Neemo kuvituskuva
Kuva Neemo-työpajasta

Lue lisää Neemo-metodista ja syistä, miksi sinun pitäisi valita se klikkaamalla tästä (englanniksi Neemon sivuilta)

Tästä pääset Neemon suomenkielisille sivuille.

Voit katsoa videoita Neemosta, kuten testimoniaaleja, Neemon Youtube-kanavalla klikkaamalla tästä.

Neemosta on tehty myös tutkimusta Itä-Suomen yliopistossa, pääset lukemaan Anssi Leskisen Organisational development in a picture: A management view –tutkimusta klikkaamalla tästä.

 

Neemo-metodi toimii myös etänä kokonaan verkossa

Tarvittaessa koko Neemo-prosessi voidaan toteuttaa verkossa, työkaluina Neemon digialusta sekä työpajoissa esimerkiksi Zoom.

 

Referenssejä

 

Neemo-valmennus toimi meillä rentona ja erilaisena coachien koulutuspäivän avaajana. Aiheena oli toimiva vuorovaikutus. Osallistujat ottivat mukaansa lisää avoimuutta, fokusta, luovuutta, rohkeutta, uutta ajattelutapaa, itsensä kehittämistä, iloa ja intoa sekä vuorovaikutustilanteiden huomioimista arjessa.” PHZ Full Stack Oy
”Johannalle Neemo Coachin rooli sopii erityisen hyvin, koska siinä yhdistyy hänen osaamisensa työnohjaajana ja toisaalta hänen kuvataideasiantuntemuksensa. Neemo on toimiva väline esimerkiksi uusien mahdollisuuksien esille tuomiseen. Kännykkäkameran käytön ja digitaalisen alustan valjastaminen valmennuksen tavoitteisiin on kätevää ja nykyaikaista. Neemo-prosessin aikana opimme erilaisia merkityksellisiä tapoja tulkita kuvaa ja kuvan käyttämisestä ohjausprosessissa. Voimme ohjausalan ammattilaisina suositella metodia ja Johannaa.” Työnohjaajien ryhmä

 

”Mahtava tyyppi olet, sinulla on myös verbaalista lahjakkuutta kaiken muun talentin ohella. Ja helppo on sinun kanssa tehdä töitä ja coachina huippu<3”
”Olet aivan mainio coach, taustasi ja teoreettinen asiantuntemuksesi antoi vielä oman kivan lisämausteensa aiheen käsittelyyn. Persoonana olet hyvä tyyppi, jonka kanssa on helppo tulla juttuun 🙂 ”
”Ihailen kovasti tapaasi käsitellä taidetta. Persoonana olet ihastuttava ja pirskahteleva. Onnistut luomaan mukavan ilmapiirin ja tuot todella monta näkökulmaa esille.”

 

”Johtoryhmän strateginen ajattelu syveni ja johtoryhmän jäsenet oppivat tuntemaan toisiaan ja toistensa ajattelutapoja paremmin. Tämä helpottaa yhteisten asioiden työstämistä jatkossakin. Työhyvinvointi myös parani jäsenten luottaessa toisiinsa aikaisempaa enemmän. Kokemukseni pohjalta voin suositella Neemo-menetelmää erityisesti johtoryhmien strategisen ajattelun syventämiseen ja työilmapiirin parantamiseen. Uskon, että se soveltuu hyvin myös eri asiantuntijaorganisaatioiden työskentelyn kehittämiseen, joissa on tärkeä oppia tuntemaan eri alan asiantuntijoiden ajattelu- ja työtapoja.”
Pekka Vähäkangas, apulaiskaupunginjohtaja, Kuopion Kaupunki

“Neemo oli tosi hyvä tapa aloittaa muutosprosessi. Parasta Neemossa on itse työskentely. Se on moniulotteinen menetelmä ja on tärkeää, että rinnalla ovat myös taiteilijan omat taideteokset meidän itse kuvaamien valokuvien lisäksi. Silloin ymmärrys toisten erilaisuudesta tapahtuu syvemmällä tasolla, silloin ymmärtää paremmin ihmisen kokonaisvaltaisuuden ja ymmärrys herättää myös empatiaa. Tämä oli onnistunut taiteen ja organisaation kohtaaminen.”
Hanna Saaristo, henkilöstön kehittämispäällikkö, Espoon Kaupunki

”Black Swan -työpaja oli meille käänteen tekevä kokemus. Johtoryhmämme määritti kolmen päivän aikana tiekartan ulos koronakriisistä. Se sai jokaisen meistä pohtimaan omaa rooliaan tilanteen ratkaisemiseksi. Nyt UIT:lla on selkeä toimintastrategia ja työnjako sen toteuttamiseksi. Jos olisin itse vetänyt strategiatyötä, siihen olisi mennyt varmasti ainakin kuukausi työaikaani. Nyt pääsimme maaliin kuudessa tunnissa. Tämä säästi todennäköisesti kymmeniä, ellei satoja tunteja työaikaamme.”
Timo Kärkkäinen, toimitusjohtaja, Uusi Iloinen Teatteri

 

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous Neemo-prosessista tai lisätietoa valmennuksista

 

Vastaan lomakeyhteydenottoihin lähtökohtaisesti osoitteesta johanna@oivallamme.fi
En koskaan lähetä roskapostia, mutta jopa yksityisiä keskusteluviestejä voi tänä automaattisten roskapostiharavien aikana mennä roskapostilaatikkoon.
Jollet saa viestejäni ja haluat niitä vastaanottaa, tarkistathan roskapostilaatikon ja merkitset tarvittaessa sähköpostiosoitteeni luotettavaksi lähettäjäksi.

Lähetän ilmaiset pinkit taidevinkit käyttäen Mailchimp:iä. Jollet saa viestejä, tarkistathan vaihtoehtoiset postilaatikot ja lisäät osoitekirjaan.
Voit koska tahansa perua tilauksen täyttämällä lomakkeesta kohdan ”ei kiitos”, tai esimerkiksi lähettämällä minulle tiedon sähköpostitse, tai klikkaamalla uutiskirjeen lopussa olevaa tilauksen lopetuslinkkiä.

Tietosuojaselosteeni voit lukea klikkaamalla tästä.

 

Neemo-metodi kuva Neemo Oyn luvalla
Nanna Hänninen: ”The necessity of growing up II”.  Sarjasta ”Now is Now” (2017)

 

Lue lisää Johanna Wahlbeck Oy:stä