fbpx

arbetsglädje är viktig, en ljus abstrakt målning i bilden

 

Arbetsglädjen är viktig

Jag erbjuder arbetshandledning.

På varje arbetsplats kan man uppleva arbetets sug, säger Arbetshälsoinstitutets forkningsprofessor Jari Hakanen. Många individer har förlorat glädjen i arbetet. Kärt barn har många namn; en kallar det flow, en annan arbetsglädje och den tredje suget.

Glädjen i arbetet är viktig för både den anställde och arbetsgivaren. Hur svårt det är att dra mig till jobbet, när arbetet inte gör mig glad! Hur lätt det är att sväva till ett arbete, som jag älskar!

Hakanens forskning visar att i expertarbete arbetstagare, som upplever arbetets sug kan prestera upp till hundra gånger mera jämfört med sin uttråkade kollega. Expertarbete är inte det enda området där arbetet kan skapa glädje. den insikten kommer att vara användbar inom alla områden. i ”Työ, Terveys, Turvallisuus” -magazine (2/2013) säger Hakanen att till exempel i de grekiska snabbmataffärerna ju bättre arbetsengagemang personalen hade, desto mera euron samlades i kassakistorna.

Arbetshandledning stärker individens och arbetsgemenskapens resurser. Genom att identifiera och förstärka resurserna ökas engagemanget i arbetet och samtidigt energi- och aktivitetsnivån. Då är arbetet inte en obligatorisk boja utan man vill investera i det och får ut mera av det än bara lönen.

Diskussionsfrågor:

  • Känner du att ditt arbete är viktigt?
  • När har du upplevt och upplever arbetsglädje?
  • Vilka har dina stjärnstunder varit?
  • Kan du förverkliga dig i ditt arbete och använda dina kunskaper?
  • Finns det pågående förändringar på din arbetsplats, som innebär belastning eller verkar hotfulla?
  • Vilka är dina utsikter för framtiden?

Detta är bland annat saker som du tillsammans med arbetshandledaren kan tänka på. Eller är det så att på din arbetsplats finns det behov av att bilda arbetshandledningsgrupper som träffas regelbundet? En utbildad arbetshandledare kan hjälpa till med att skapa ett utrymme där ett konfidentiellt och konstruktivt samtal är möjligt. Arbetshandledaren, om nödvändigt, kan använda en mängd olika metoder, också konstmetoder, vilka befrämjar förståelse och klargör situationen för individen eller arbetsgemenskapen.

Kontakta mig och fråga mera om mina serviceformer.

 

”Arbetshandledningen hos Johanna har varit mycket viktig för mig som jobbar inom vårdbranschen. Den handledning och det stöd jag har fått har bidragit till ökade krafter och bredare perspektiv. Med Johannas hjälp har jag lärt känna igen mina utmaningar och bearbetat dom. Det har varit en stor fördel att kunna arbeta både via givande diskussioner och konst. En varm rekommendation från mig!” Ira Zetterborg, Ätstörningscentrum

Mera referenser på finska, klicka här.

 

Läs mer:

Vad är arbetshandledning? (kommer snart)

Varför arbetshandledning? Vad är den bra för? (kommer snart)