Tapaa taiteiljoita ja galleristi Kuvassa värikäs tunnelmaa taidematkalla kuvastava abstrakti maalaus

Tapaa taiteilijoita ja galleristi taidematkalla sunnuntaina 28.4.2019!

 

Tule mukaan taideretkeilemään pääkaupunkiseudulla!

tapaa neljä taiteilijaa ja galleristi kuvituskuva taideretkelle
Taiteilija Ville Rädyn työtilaa Vantaalla

Sunnuntaina 28.4.2019 matkaamme Helsingistä nykytaiteen merkeissä Vantaalle ja takaisin.

Vierailemme kahdessa taiteilijatilassa ja yhdessä galleriassa. Tapaamme neljä taiteilijaa ja galleristin. Tietysti syömme myös hyvin!

Kohteinamme ovat Vantaalla kuvanveistäjä Johanna Rytkölän työtila sekä taidemaalari Ville Rädyn ja hänen taiteilijapuolisonsa Milla Kuisman työtila. Sitten siirrymme lounastamaan Helsinkiin ja päivän lopuksi menemme vielä Galleria Duettoon, jossa meille on järjestetty tapaaminen sekä galleristin että taiteilija Kaisu Sirviön kanssa hänen näyttelynsä viimeisenä päivänä.

Matka on kokonaisvaltaisesti taideasiantuntijan opastama, pinkillä fokuksella, eli rennosti, mutta asiasisältöä unohtamatta. Olen työskennellyt taidemuseo-oppaana vuosikymmenen ennen yrittäjäksi hyppäämistä.

Tervetuloa mukaan tapaamaan taiteilijoita ja galleristia opastetulla taideretkellä!

 

”Kaikki on valmiiksi mietitty ja itse voi vain keskittyä taiteesta nauttimiseen” (Taidematka-asiakas)

 

Ilmoittaudu mukaan lomakkeella alla perjantaihin 12.4. mennessä,
tai
 puhelimitse 040 410 1270 tai sähköpostitse johanna@oivallamme.fi

 

Taidematka-ohjelma sunnuntaina 28.4.2019

 

9:00 Linja-automme lähtee Helsingin keskustasta Kiasman pysäkiltä

Matkan varrella opastusta taidepäivän sisältöihin (kysy jos haluat tulla kyytiin joltain bussipysäkiltä matkan varrelta)

 

9:30 Perillä kuvanveistäjä Johanna Rytkölän työtilassa ja galleriassa Vantaalla.
Pääkaupunkiseudun taidematka
Johanna Rytkölä: Valtameren kaipuu

Taiteilja Johanna Rytkölä (s. 1956) kertoo työstään taiteilijana ja esittelee teoksiaan. Hänen veistoksiaan on ollut esillä esimerkiksi viime kesän Fiskarsin ja Pyhäniemen kesänäyttelyissä sekä tänä vuonna Kaapelitehtaan TEOS 2019 -kokonaisuudessa.

Lainaus reilun vuoden takaisesta Vantaan Sanomien jutusta:

”Vantaalainen keramiikkataiteilija Johanna Rytkölä rakastaa työtään.

– Se vain yksinkertaisesti on ihan mielettömän kivaa, hän nauraa.

– Opiskeluajoista alkaen savi ja kolmiulotteinen tekeminen on ollut minulle helpompi tapa ilmaista itseäni kuin kaksiulotteisen pinnan täyttäminen. Nämä kaksi erilaista osaamisaluetta sijaitsevat varmaan jossain aivojen eri kohdissa.

Rytkölästä värien ja muotojen yhdistäminen on kiehtovaa. Niin kiehtovaa, että ideoita syntyy paljon enemmän kuin fyysisesti aikaa vievässä työssä pystyy toteuttamaan.

Tällä hetkellä Rytkölä kuljettaa ajatuksissaan ilmastonmuutokseen ja vesien tilaan liittyviä teemoja. Aiheiden vakavuus ei kuitenkaan hävitä töistä taiteilijalle ominaista huumoria ja myönteistä asennetta.

– Olen sitä mieltä, että mitään hyvää ei synny ilman myönteisyyttä, hän linjaa.

Nyt iloa antaa myös keramiikan arvostus, joka on lähtenyt taidekentällä uuteen nousuun. Maailmalla merkit ovat jo selvät.

– Esimerkiksi New Yorkin ja Los Angelesin gallerioissa keramiikka on mukana tasavertaisena muun kuvataiteen kanssa, Rytkölä kertoo.”

 

10:45 Jatkamme bussilla kohti päivän toista kohdetta
11:10 Perillä taiteiljoiden Ville Räty ja Milla Kuisma työtilassa.

Ville Rädyn (s. 1980) töitä olemme ihailleet esimerkiksi Mäntän kuvataideviikoilla viime vuonna.

Kuraattori-kriitikko Veikko Halmetoja kirjoittaa Ville Rädystä näin:

Ville Räty
Old Forrest 2019
Akryyli kankaalle

”Ville Räty on kuvataiteilija, joka maalaa maisemia. Maisemat ovat pääosin fiktiivisiä, erilaisia paikka- ja tilakokemuksia yhdisteleviä montaaseja. Teosten maisemat ovat metakuvitusta siitä, millaiseksi kuvittelemme tulevaisuuden ympäristön.”

”Rädyn maisemat ovat usein urbaaneja, mutta eivät suoranaisia kaupunkeja. Ne ovat rakentuvia tai raunioituvia, rajalla olevia. Ne ovat joko haikeita tai tulevaisuuteen kurkottavia. Vain harvoin Räty tarttuu aiheeseen, jossa asutus olisi vitaalia. Ihmiset ovat joko vasta tulossa tai jo lähteneet.

Väreiltään voimakkaissa teoksissa on konkreettisia näkymiä rakennustyömaille ja hylättyihin, jopa osin purettuihin rakennuksiin. Yhtenä keskeisenä aiheena toistuu myös kommunikaatiovälineet: erilaiset antennit, kännykkämastot ja kaapelilinjat. Kännykkämasto kasvaa vahvasi symboliksi, kun se seisoo aution näköisellä saarella, yksin uhkaavaa taivasta vasten.

Visuaalisesti Rädyn maalaukset ovat helposti tunnistettavia. Hänen omaperäinen kädenjälkensä yhdistelee maalausjälkeen monotypia- ja sapluunatekniikoita. Maalausten pinta on usein lähellä abstraktiota ja uusimmissa maalauksissa aihe saattaa miltei kadota abstraktiin pintaan. Tyylilliset vaikutteet ovat apokalyptisista sarjakuvista, elokuvista ja tietokonepeleistä.

Rädyn maailma on johdonmukainen ja teokset muodostavat lopulta kokonaisuuden, johon on nautittava vajota. Niiden dystopia sisältää niin paljon romanttisia piirteitä, että se muuttuu kaipuun kohteeksi. Se on jossain muualla, se on jotain muuta, se johdattaa meidät pois arjesta, jonnekin, jossa tapahtuu jotain kiinnostavaa, jotain erilaista ja jännittävää.”

 

Milla Kuisma (s. 1980) on ollut esimerkiksi Salmelan nuori taiteilija 2012. Kuisma on Taidemaalariliiton sekä Helsingin taiteilijaseuran ja Lahden taiteilijaseuran jäsen. Hänen maalauksiaan on ollut esillä yksityisnäyttelyissä ja ryhmänäyttelyissä eri puolilla Suomea. Kuisman maalauksia on mm. Suomen valtion taidekokoelmissa ja Ruotsin valtion taideneuvoston kokoelmissa.

Milla Kuisma: Kohtaamispaikka 2019, akryyli kankaalle

Helsingin taiteilijaseuran sivuilla Milla kertoo, että ”taustalla on tutkimusretkiä metsäpoluilla ja joutomailla, hylätyissä rakennuksissa ja niiden villiintyneissä puutarhoissa. Autiotaloissa seinien revityt tapettikerrokset paljastavat suikaleita eletystä elämästä ja kuluneesta ajasta. Paikkakokemuksessa aistein havaittavat paikan ominaisuudet limittyvät niiden herättämiin mielikuviin, tunteisiin ja muistoihin.

Kokemus rakentuu kollaasin tavoin useista kerroksista. Maalauksissa päällekkäiset maalikerrokset peittävät ja paljastavat maalaustapahtuman vaiheita, tehden juonipaljastuksia kuljetusta polusta ja valinnoista matkan varrella. Ympäristössä tehtyjä retkiä ja taiteellista toimintaa yhdistää halu vaalia uteliaisuutta ja löytämisen iloa.”

 

 

12:30 Siirtyminen seuraavaan kohteeseen bussilla; pitsalle Puttesiin Helsingin Kalevankadulle!
13:00 Lounas Putte’sissa

Meitä varten tilatun lounasannoksen hinta on á 15 € sisältäen kahvin tai teen. Lounas maksetaan taidematkan maksun yhteydessä. Gluteeniton pohja +2€ (”emme voi kuitenkaan taata 100% gluteenittomuutta”). Laktoosittomuuskin onnistuu, kerro ilmoittautuessa.

Taidemaailman suosiman Putte’s Bar and Pizzan pitsat ovat tunnetusti herkullisia!

Voit valita kolmesta pitsa-vaihtoehdosta, kerro valintasi ilmoittautuessa, ne ovat:

  1. Chevre Aubergine pizza (tomaattipohja, vuohenjuustoa, munakoisoa,
    mozzarellaa, rucolaa) TAI
  2. Salami pizza (tomaattipohja, mozzarellaa ja italialaista salamia) TAI
  3. Quatro Formaggi pizza (tomaattipohja, Goudaa, Kuusamon
    emmentaljuustoa, Peltola Blue, Åland Edam, rucola)

 

14:00 Jatkamme matkaa alle kahden sadan metrin päässä sijaitsevaan Galleria Duettoon,

jossa meitä odottavat galleristi Pirkko Vepsäläinen sekä taiteilija Kaisu Sirviö näyttelynsä viimeisenä päivänä

Tapaa taiteilijoita ja galleristi taidematkalla kuvituskuva
Kaisu Sirviö: Juhlat, tussimaalaus

Taidegraafikko Kaisu Sirviö (s. 1954) kertoo kivilitografian tekemisestä ja se onkin aika mielenkiintoinen prosessi!

Sirviö kuvaili tuotantoaan tällä tavalla pari vuotta sitten:

”Päätekniikkani on ollut jo pitkään kivilitografia. Eikä mikään voita sitä hienoa tunnetta maalata ikiaikaisen kiven pintaan.”

”Tekemisen tapa ratkeaa maalausprosessin aikana. Toisena hetkenä vedän suurissa kaarissa siveltimen vedot ja annan roiskua ja pärskyä, toisella kertaa hion pientä yksityiskohtaa tarkemmin. Joskus siveltimen jälki on pelkää ääriviivaa ja aihioita ja joskus täyteläistä väriä ja paperille saattaa kaatua kokonainen maalipurkki.”

”Teosten aiheet ovat orgaanisia ja siksi kiehtovat minua. Samassa kuvassa on nuppuja ja uuden syntymää kuvaavia symboleita, niin myös täyteen kukoistuksen puhjenneita kukkia ja jo kuolleita ja lakastuneita riutuvia oksia ja kuihtuneita kukintoja. Niin on elämässäkin, ilon, onnen ja täyttymyksen rinnalla kulkee aina suru ja luopuminen.”

Pirkko kertoo galleriastaan ja työstään.

Tutustumme Kaisun näyttelyyn ja gallerian teosvalikoimaan.

15:30 Ohjelma päättyy

Jos haluat jatkaa päivää lähinäyttelyissä, annan lopuksi pari suositusta.

Pieniä muutoksia ohjelmaan voi vielä tulla.

 

 

Taidematkan hinta

Taidematkan ja lounaan hinta yhteensä (kun lähtijöitä on vähintään 20) 85 € / henkilö

Taidematkan hinta 70 € sisältää arvonlisäveron (24 %).
Taidematkan hintaan sisältyvät kaikki kuljetukset, opastukset, esittelyt ja vierailut.
Yhteishinta yllä sisältää myös lounaan (joka 15 € / hlö, sis. alv 14 %).
Ilmoitathan mahdolliset ruokarajoitteet. Jos ruokavalio on gluteeniton, lisätään ravintolan laskuttama 2 euroa hintaan. Ravintola korostaa ettei ”voi kuitenkaan taata 100% gluteenittomuutta”.

 

Ilmoittaudu mukaan pääkaupunkiseudun taidematkalle

Ilmoittaudu taidematkalle sitovasti perjantaihin 12.4.2019 mennessä laittamalla ilmoittautumisviesti minulle johanna@oivallamme.fi
Tai soita/tekstaa 040 4101270. Voit myös täyttää ilmoittautumislomakkeen alla.

Kerro viestissä yhteystietosi (puhelinnumero matkaa varten), lounasvalintasi sekä mahdolliset ruokavaliorajoitteet.

Taidematkalle osallistumisen voi peruuttaa torstaihin 11.4.2019 mennessä.

Taidematkan voi hankkia myös lahjaksi toiselle henkilölle.

 

Ilmoittautumislomake pääkaupunkiseudun taidematkalle 28.4.2019

Lähetän taidematkaan liittyvät viestit ja esimerkiksi ilmaiset pinkit taidevinkit lähtökohtaisesti osoitteesta johanna@oivallamme.fi
En koskaan lähetä roskapostia, mutta jopa yksityisiä keskusteluviestejä voi tänä automaattisten roskapostiharavien aikana mennä roskapostilaatikkoon.
Jollet saa viestejäni ja haluat niitä vastaanottaa, tarkistathan roskapostilaatikon ja merkitset tarvittaessa sähköpostiosoitteeni luotettavaksi lähettäjäksi.

Tietosuojaselosteeni voit lukea klikkaamalla tästä.
Voit koska tahansa perua tilauksen täyttämällä lomakkeesta kohdan ”ei kiitos”, tai esimerkiksi lähettämällä minulle tiedon sähköpostitse.

 

Ajankohtaista

Uusista taidematkoista tiedotetaan taidematkat-pääsivulla ja ennakkotietoja ja alennuksista kerrotaan pinkkien taidevinkkien sähköpostilistalla. Voit liittyä sähköpostilistalle myös laittamalla minulle sähköpostia johanna@oivallamme.fi tai täyttämällä esimerkiksi yhteydenottolomakkeen.

 

Lue lisää palveluistani:

Innostu – työnohjauspalvelut

Opi – koulutuspalvelut

Kehity – taideterapiapalvelut

Taidepalvelut

Taidematkat lähelle ja kauas

Lue lisää minusta ja referensseistäni täältä.