Taidematka Tampereelle Kuvassa värikäs tunnelmaa taidematkalla kuvastava abstrakti maalaus

Taidematka Tampereelle sunnuntaina 20.1.2019 Helsingistä!

 

Tule mukaan mielenkiintoiselle taidematkalle Tampereelle!

 

Anj Smithin teoskuva Sara Hildeniltä Taidematka Tampereelle
Anj Smith, Uncurtaining the Night (Avasin verhot illan pimentoon), 2014. Öljy kankaalle. Sara Hildénin säätiö / Sara Hildénin taidemuseo. Kuva: Jussi Koivunen

Sunnuntaina 20.1.2019 matkaamme Helsingistä nykytaidematkalle Tampereelle.

Kohteinamme ovat Emil Aaltosen museo Pyynikinlinna, Sara Hildénin taidemuseo sekä päivän lopuksi vielä taiteilijatapaaminen Grafiikanpaja Laineessa, taiteilija Janne Laineen kanssa.

Matka on kokonaisvaltaisesti taideasiantuntijan opastama, pinkillä fokuksella, eli rennosti, mutta asiasisältöä unohtamatta. Olen työskennellyt taidemuseo-oppaana vuosikymmenen ennen yrittäjäksi hyppäämistä.

 

 

Janne Laine, Alkumetsä 2018, heliogravyyri, fotoetsaus ja akvatinta, 1/1

Aloitamme päivän Pyynikinlinnan monipuolisista näyttelyistä, käsityömuotoilusta ja Emil Aaltosen taidekokoelmasta.

Kohdenäyttelyt ovat kiinnostavia senkin vuoksi, että käsityö tulee yhä enemmän tällä hetkellä mukaan myös nykytaiteen kentälle, ei vain materiaalina, vaan taidemuotona.

Sitten siirrymme maittavan lounaan kautta Sara Hildénin taidemuseolle, jossa kuulemme amanuenssia ja näemme Anj Smithin sekä Sara Hildén ja klassikot -näyttelyt niiden viimeisenä esilläolopäivänä.

Lopuksi käymme tutustumassa taiteilija Janne Laineeseen tämän grafiikanpajassa!

Tervetuloa rentoutumaan ja saamaan uusia näkökulmia!

 

”Kaikki on valmiiksi mietitty ja itse voi vain keskittyä taiteesta nauttimiseen” (Taidematka-asiakas)

 

Taidematka toteutuu, vain muutamia paikkoja jäljellä! Voit vielä ilmoittautua mukaan tiistaihin 8.1.2019 mennessä, sen jälkeen paikkoja voi tiedustella puhelimitse 040 410 1270 tai sähköpostitse johanna@oivallamme.fi

 

Taidematka-ohjelma sunnuntaina 20.1.2019

9:30 Linja-automme lähtee Helsingin keskustasta Kiasman pysäkiltä, matkan varrella opastusta taidepäivän sisältöihin (kysy jos haluat tulla kyytiin joltain bussipysäkiltä matkan varrelta), pieni pysähdys huolto-asemalla matkan varrella

12:00 Emil Aaltosen museo, opastus, vaihtuvien näyttelyiden puolella käsityömuotoilua:

SQIN – Pirkanmaa muotoilee VI – 8.9.2018 – 29.1.2019

Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry avaa Emil Aaltosen museossa Pyynikinlinnassa SQIN- näyttelyn. Esillä on kuudentoista pirkanmaalaisen muotoilijan töitä ja monelle heistä kyseessä on ensimmäinen iso museonäyttely Suomessa. SQIN on kunnianosoitus vahvalle pirkanmaalaiselle nahkateollisuudelle ja sen historialle. Näyttely on kertomus siitä, miten muotoiluala on muuttanut muotoaan ja kuinka se elää tällä hetkellä vahvasti pienten yrittäjien ja ammattilaisten ylläpitämänä. Nimestään huolimatta näyttelytöissä käytetyt materiaalit eivät rajoitu nahkaan vaan mukana nähdään esimerkiksi myös keramiikkaa, hopeaa, denimikangasta, lasia ja jopa kalansuomuja.

KALEVALAND – Käsityönäyttely Ahvenanmaalta – 8.9.2018 – 29.1.2019

Ålands Slöjd & Konsthantverk -yhdistyksen KALEVALAND-näyttelyn taidekäsityöläiset ovat hakeneet inspiraationsa Kalevalan tarinoista.

13:00 Aikatauluttamatonta aikaa kierrellä, ja tutustua esimerkiksi vuorineuvos Emil Aaltosen (1869-1949) keräämään taidekokoelmaan Emil Aaltosen taidekokoelman pysyvässä näyttelyssä:

Kokoelma koostuu pääasiassa teoksista suomalaisen taiteen kultakaudelta 1800-luvulta. Keskeisiä taiteilijoita ovat esimerkiksi Elin Danielson-Gambogi, Albert Edelfelt, Antti Favén, Akseli Gallén-Kallela, Eero Järnefelt, Hjalmar Munsterhjelm, Helene Schjerfbeck ja Maria Wiik sekä von Wrightin –veljekset. Myös vanhempi ulkomainen taide on kokoelmassa edustettuna.

Esillä myös seuraavat pysyvät näyttelyt taidekokoelma-näyttelyn lisäksi:
Emil Aaltonen – Teollisuusmies ja kulttuurin ystävä,
Mir-sukellusalusten valmistus Lokomolla,
Emil Aaltonen – Suurmaatalouden harjoittaja

13:45 Siirtyminen seuraavaan kohteeseen bussilla; lounaalle Ravintola Tampellaan

14:00 Lounas Ravintola Tampellassa

Meitä varten tilatun lounasannoksen hinta on 19,90 € per hlö ja se maksetaan taidematkan maksun yhteydessä.

Lounasannoksen voit valita kolmesta vaihtoehdosta, kerro valintasi ilmoittautuessa, ne ovat:

  1. Savustettua punajuurta, Tampellan juuresröstiä, paahdettua kurpitsansiementä ja vuohenjuustovaahtoa (VL,G) TAI
  2. Paistettua lohta, hummerikastiketta ja paahdettua fenkolia (L,G) TAI
  3. Porsaanfilettä, tummaa balsamicokastiketta ja valkosipulikermaperunaa (L,G)

15:00 Jatkamme matkaa kohti Sara Hildénin taidemuseota

15:15 Museoamanuenssi Anna Hjorth-Röntysen tervehdys

jonka jälkeen tutustumista näyttelyihin:

ANJ SMITH – SEA LILY, FEATHER STAR 22.9.2018–20.1.2019

Sara Hildénin taidemuseon yläkerran näyttely on Anj Smithin (s. 1978) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Näyttelyn nimeä pohtiessaan Smith löysi krinoidit, eli merililjat ja hiustähdet. Krinoidit ovat kehittyneet verkkaisesti, mutta pysyneet pohjimmiltaan samana. Ne muovautuvat vallitsevien olosuhteiden mukaan ja ovat monimutkaisuudessaan kiehtovia. Smithille niistä tuli henkilökohtainen vertauskuva maalaamiselle.

SARA HILDÉN JA KLASSIKOT 22.9.2018–20.1.2019

Näyttelyssä on mukana 1960-luvun eurooppalaisen kuvataiteen valtavirtauksen informalismin keskeisten mestareiden kuten Zao Wou-Kin ja Rafael Canogarin teokset. Informalismi, ja sen rinnalla konkretismi ja konstruktivismi, saivat 1960-luvun lopulla ja 1970-luvulla seuraajakseen uusrealismin ja pop-taiteen. Kehitysvaiheesta on kokoelmassa useita esimerkkejä, kuten Francis Baconin, Claudio Bravon, Chuck Closen, Howard Kanovitzin ja Edward Kienholzin teokset, jotka tuovat todellisuuden näyttelytilaan konkreettisessa muodossa.

Vaikka Sara Hildénin ensisijaisena tavoitteena oli nykytaiteen kokoelman luominen, hän oli alusta saakka kiinnostunut modernin taiteen klassikoista. Näyttelyssä on edustettuna kokoelman modernin taiteen varhaisempia mestareita, kuten kuvanveistäjät Alberto Giacometti ja Henry Moore sekä taidemaalarit Giorgio de Chirico, Paul Delvaux, Paul Klee, Joan Miró, Giorgio Morandi, Georges Rouault ja Yves Tanguy. Pierre Bonnardin, Juan Gris’n, Fernand Légerin ja Pablo Picasson teokset tarjoavat mahdollisuuden tutustua myös viime vuosisadan alkupuolen taidehistoriallisiin ilmiöihin.

Janne Laine, Guardians 2018, heliogravyyri, fotoetsaus ja akvatinta, 1/1

16:50 Siirtyminen päivän viimeiseen kohteeseen, Grafiikanpaja Laineen tiloihin

17:00 Taiteilija Janne Laineen tapaaminen

Taidekriitikko-kuraattori Veikko Halmetoja kirjoitti Laineen taiteesta aiemmin tänä vuonna muun muassa näin:

”Kuvataiteilija Janne Laine (s. 1970) on tehnyt vuosikausia maisemakuvia, joissa me näemme kokonaisuuden. Yksityiskohdat häipyvät ja maisema levittäytyy unenomaisen pelkistettynä ympärillemme. Välillä maisema verhoutuu sumuun, välillä jää peittää sen. Tunnistaminen on vaikeaa ja maisema näyttäytyykin useissa teoksissa enemmän mielentilana kuin konkreettisena paikkana.”

”Jo parin vuoden ajan Laineen teoksissa on ollut havaittavissa yksityiskohtaisten puiden rantautuminen maiseman keskelle. Nyt puut nousevat pääosaan suurikokoisessa panoraamassa. Vanhassa sanonnassa todetaan, että ei näe metsää puilta: kokonaisuus jää ymmärtämättä, kun keskittyy yksityiskohtiin. Laine vastaa tähän haasteeseen. Hänen metsänsä koostuu yksitellen kuvatuista yksityiskohtaisista puista. Katsoja näkee puut oksien tarkkuudella. Jos vanha sanonta pitäisi paikkansa, emme nyt näkisi lainkaan metsää. Tämä osoittautuu vääräksi olettamaksi, Laineen erilliset kauniit puut muodostavat satumaisen metsän, jonka lomaan haluaisi samoamaan.

Janne Laine työskentelee erilaisin valokuvapohjaisin metalligrafiikan menetelmin. Hän vedostaa itse vedossarjansa ja tekee usein suurikokoisia uniikkeja teoksia. Laineen teoksia on ollut esillä yli neljässäkymmenessä maassa ja hänen teoksiaan on muun muassa Kiasman, Didrichsenin ja Helsingin taidemuseon, Valtion ja Eduskunnan kokoelmissa. Laine työskentelee osan vuodesta Islannissa.”

Klikkaa tästä Janne Laineen kotisivuille

18:00 Bussimme lähtee kohti Helsinkiä, matkan varrella makustelemme koettua ja annamme myös tilaa ajatuksille, pieni pysähdys huoltoasemalla laskettu mukaan paluumatkaankin

20:30 paluu Kiasmalle Helsinkiin

Pieniä muutoksia ohjelmaan voi vielä tulla.

 

Taidematkan hinta

Taidematkan ja lounaan hinta (kun lähtijöitä on vähintään 20)

  • museokortin omaaville on lounaan kanssa yhteensä 129,90 €/hlö
  • ilman museokorttia lounaan kanssa 140,90 €/hlö
  • eläkeläinen/opiskelija/työtön/varusmies ilman museokorttia lounaan kanssa 136,90 €/hlö

Taidematkan hinta sisältää arvonlisäveron (24 %).
Taidematkan hintaan sisältyvät kaikki kuljetukset, opastukset (bussissa ja näyttelyissä), esittelyt, vierailut ja pääsymaksut. Yhteishinta yllä sisältää myös lounaan (joka 19,90 € / hlö, sis. alv 14 %).

 

Ilmoittaudu mukaan virkistävälle taidematkalle

Ilmoittaudu taidematkalle sitovasti perjantaihin 4.1.2019 mennessä laittamalla ilmoittautumisviesti minulle johanna@oivallamme.fi
Tai soita/tekstaa 040 4101270. Voit myös täyttää ilmoittautumislomakkeen alla.

Kerro viestissä yhteystietosi (puhelinnumero matkaa varten), onko Sinulla Museokortti, lounasvalintasi sekä mahdolliset ruokavaliorajoitteet.

Taidematkalle osallistumisen voi peruuttaa 4.1.2019 mennessä ja esimerkiksi sairastumisen vuoksi sen jälkeenkin, mutta lounaan hintaa ei voida 8.1. jälkeen palauttaa. Taidematkan voi hankkia myös lahjaksi toiselle henkilölle.

Muutamia paikkoja jäljellä! Voit vielä ilmoittautua mukaan tiistaihin 8.1.2019 mennessä, sen jälkeen paikkoja voi tiedustella puhelimitse 040 410 1270 tai sähköpostitse johanna@oivallamme.fi

 

Ilmoittautumislomake taidematkalle Tampereelle sunnuntaina 20.1.2019

 

Ajankohtaista

Uusista taidematkoista tiedotetaan taidematkat-pääsivulla. Voit myös liittyä sähköpostilistalle laittamalla minulle sähköpostia johanna@oivallamme.fi tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen.

 

Lue lisää palveluistani:

Innostu – työnohjauspalvelut

Opi – koulutuspalvelut

Kehity – taideterapiapalvelut

Taidepalvelut

Taidematkat lähelle ja kauas

Lue lisää minusta ja referensseistäni täältä.