fbpx

Taidematka Tampereelle Kuvassa värikäs tunnelmaa taidematkalla kuvastava abstrakti maalaus

PERUTTU Koronavirustilanteen vuoksi

Taidematka Tampereelle sunnuntaina 29.3.2020 Helsingistä!

 

Tule mukaan mielenkiintoiselle taidematkalle Tampereelle!

 

Sunnuntaina 29.3.2020 on ohjelmassa taidematka Tampereelle Helsingistä. Kun Tampereen taiteilijaseura viettää parasta aikaa 100-vuotisjuhliaan on oikein hyvä hetki käydä katsastamassa tamperelaista taidetarjontaa!

Tampereen taidematkan kuvituskuva
Juha Merta: Muistovarasto, kooste 2017

Kohteinamme ovat Sara Hildénin taidemuseo ja Tampereen taidemuseo, sekä päivän lopuksi vielä taiteilijatapaaminen: Juha Merta kertoo meille työskentelystään ateljeessaan.

Taidematka on kokonaisvaltaisesti taideasiantuntijan opastama, pinkillä fokuksella, eli rennosti, mutta asiasisältöä unohtamatta. Tällä taidematkalla tutkimme esimerkiksi erilaisia tapoja kuvata taideteoksen aihetta, kuten asetelmaa tai ihmistä, myös ei-esittävästi. Liikumme sekä modernismin että nykytaiteen kentällä.

Tervetuloa rentoutumaan, saamaan uusia näkökulmia ja kasvattamaan muistovarastoja!

 

”Kaikki on valmiiksi mietitty ja itse voi vain keskittyä taiteesta nauttimiseen” (Taidematka-asiakas)

 

Taidematka-ohjelma sunnuntaina 29.3.2020

 

9:30 Linja-automme lähtee Helsingin keskustasta Kiasman pysäkiltä, matkan varrella opastusta taidepäivän sisältöihin (kysy jos haluat tulla kyytiin joltain bussipysäkiltä matkan varrelta), pieni pysähdys huolto-asemalla matkan varrella

12:00 Saapuminen Sara Hildénin taidemuseolle, jossa meitä odottaa opastus (kesto max. 45 min)
taidematka tampereelle kuvituskuva
Giorgio Morandi, Asetelma, 1953. Öljy kankaalle. Sara Hildénin säätiön kokoelma. Kuva: Jussi Koivunen.

Vaikka Sara Hildénin ensisijaisena tavoitteena oli nykytaiteen kokoelman luominen, hän oli alusta saakka kiinnostunut modernin taiteen klassikoista. Nyt kokoelmasta on koottu näyttävä asetelma-aiheinen kokonaisuus, jossa modernismi ja nykytaide kohtaavat.

Still Still Life – näyttely on katsaus asetelman genreen ja niihin tulkintoihin sekä muotoihin, joita asetelma on saanut modernissa ja nykytaiteessa. Näyttelyn teoksia yhdistää näkökulma asetelmaan ja asetelmallisuuteen. Aiheina ovat näkyvän maailman objektit: usein arkiset käyttöesineet, ruoka-aineet tai luontokappaleet. Yhteisenä piirteenä on kohteen tarkka havainnoiminen sekä ilmaisu, joka vangitsee pintaan liittyvän materiaalin tunnun ja kauneuden. Pinta kuitenkin rikkoutuu, kun katse kääntyy takaisin katsojaan.

Sara Hildénin säätiön kokoelmataiteilijoista teoksia on esillä seuraavilta taiteilijoilta: Hans-Christian Berg, Fernando Botero, Claudio Bravo, Jacob Dahlgren, Berlinde De Bruyckere, Susanne Gottberg, Juan Gris, Daniel Jacoby, Antero Kahila, Pentti Kaskipuro, Arto Korhonen, Fernand Léger, Li Mingzhu, Heikki Marila, Huang Yan, Giorgio Morandi, Inka Nieminen, Pablo Picasso, Anna Retulainen, Nicolas de Staël, Toni R. Toivonen, Anu Tuominen ja Klaus Weber. Näyttelyä varten teoksia on lainattu seuraavilta nykytaiteilijoilta: Greta Alfaro, Saara Ekström, Nir Hod, Elina Juopperi ja Zhanna Kadyrova.

12:45 Aikatauluttamatonta aikaa kierrellä ja tutkia teoksia.

13:15 Siirtyminen seuraavaan kohteeseen bussilla; lounaalle Ravintola Tampellaan

13:30 Lounas Ravintola Tampellassa

Meitä varten tilatun lounasannoksen hinta on 19,90 € per hlö ja se on sisällytetty taidematkan hintaan.

Lounasannoksen voit valita kolmesta vaihtoehdosta, kerro valintasi ilmoittautuessa, ne ovat:

 1. Hiiligrillattua lohta, hollandaisekastiketta ja tilli-perunapyreetä
  (L,G)
 2. Yön yli haudutettua porsaankylkeä, konjakilla viimeisteltyä kolmen
  pippurin kastiketta & rosmariinisuolalla maustettuja lohkoperunoita (L,G)
 3. Lämmintä bulgur-mustasilmäpapupaistosta, falafelia, fetajuustoa ja
  pistaasipähkinäpestoa (L)

14:30 Jatkamme matkaa kohti Tampereen taidemuseota.

14:45 Saapuminen Tampereen taidemuseoon
15:00 Osallistuminen yleisöopastukselle

Tutustumme unohdettuun Kalevalan aiheiden kuvaajaan Joseph Alaseen ja Anna Alapuron värikylläiseen grafiikkaan.

taidematka tampereelle kuvituskuva
Joseph Alanen: Sammon taonta, 1910–1911, tempera, kulta- ja hopeamaali kankaalle. Tampereen taidemuseo. Kuva: Jari Kuusenaho

Joseph Alanen (1885–1920) oli yksi keskeisistä Kalevalan kuvittajista. Tamperelaisen työnjohtajan poika on jäänyt taidehistorian marginaaliin pitkälti siitä syystä, että hänen taiteestaan ei ole järjestetty kattavaa näyttelyä. Tampereen taidemuseo nostaa Alasen näyttävästi esiin. Museon kaksi kerrosta käsittävä näyttely esittelee laajasti Alasen Kalevala-aiheista tuotantoa, mutta mukana on myös kansanelämän kuvauksia, uskonnollisia aiheita, grafiikkaa ja piirustuksia.

 

taidematka tampereelle kuvituskuva
Anna Alapuro: Apina, monotypia, 2019. Kuva: Jouko Järvinen

Tamperelaisen taidegraafikon Anna Alapuron (s.1953) yksityisnäyttely museon alakerrassa esittelee hänen värikylläistä grafiikkaansa viime vuosien ajalta.

Mukana on näyttelyä varten valmistuneita uusia teoksia sekä varhaisempia teossarjoja.

Opastuksen jälkeen on varattu aikaa itsenäiseen kiertelyyn ja kohteeseen tutustumiseen.

16:15 Siirtyminen päivän viimeiseen kohteeseen, Juha Merran studiolle.

 

16:30 Taiteilijatapaaminen: Juha Merta
Taidematka Tampereelle kuvituskuva juha merta
Juha Merta: ”Oikeana kätenä”, kooste, 2017

Taiteilija Juha Merta (s. 1958) yhdistelee teoksissaan graafisia, maalauksellisia ja esineellisiä elementtejä. Hän tekee guassimaalauksia kirjan kansille ja opettaa Tampereen yliopistossa kasvatustieteiden yliopistonlehtorina taidetta opettajaksi opiskeleville. Merta on myös Tampereen taiteilijaseuran puheenjohtaja.

”Teoria ja tutkimus saavat ihmiset ajattelemaan enemmän ja ottamaan taiteen vakavammin niin, ettei se ole vain puuhastelua vaan siihen liittyy laajempiakin näkökulmia”, Merta on sanonut.

Klikkaa tästä Juha Merran kotisivuille

17:45 Bussimme lähtee kohti Helsinkiä, matkan varrella makustelemme koettua ja annamme myös tilaa ajatuksille, lyhyt pysähdys huoltoasemalla on laskettu mukaan paluumatkaankin

20:00 paluu Kiasmalle Helsinkiin

Pieniä muutoksia ohjelmaan voi vielä tulla.

 

Taidematkan hinta

Taidematkan ja lounaan hinta (kun lähtijöitä on vähintään 20)

 • museokortin omaaville yhteensä 148,90 €/hlö
 • ilman museokorttia 164,90 €/hlö

Taidematkan hinta sisältää arvonlisäveron (24 %).
Taidematkan hintaan sisältyvät kaikki kuljetukset, opastukset (bussissa ja näyttelyissä), esittelyt, vierailut, lounas ja pääsymaksut.

 

Ilmoittaudu mukaan virkistävälle taidematkalle

Ilmoittaudu taidematkalle sitovasti torstaihin 12.3.2020 mennessä laittamalla ilmoittautumisviesti minulle johanna@oivallamme.fi
Tai soita/tekstaa 040 4101270. Voit myös täyttää ilmoittautumislomakkeen alla.

Kerro viestissä yhteystietosi (puhelinnumero matkaa varten), onko Sinulla Museokortti sekä mahdolliset ruokavaliorajoitteet.

Lähetän ilmoittamaasi sähköpostiin vahvistuksen ilmoittautumisesta ja laskun noin kaksi viikkoa ennen matkaa.

Mukaan mahtuu vain 25 ensimmäistä!

 

Peruutusehdot

Taidematkalle osallistumisen voi peruuttaa 12.3.2020 mennessä.

 

Taidematkan voi hankkia myös toiselle henkilölle lahjaksi, mainitse siitä varatessasi, esimerkiksi alla olevan ilmoittautumislomakkeen lisätietoja-kentässä. Jos päivä ei lahjansaajan kalenteriin sovikaan, taidematkan voi joko perua 12.3. mennessä, tai vaihtaa toiseen kotimaiseen päivän kestävään taidematkaan (jolloin mahdollinen hintaero laskutetaan erikseen).

Kun olet ilmoittautunut tai ilmoittanut henkilön taidematkalle, varmistan ilmoittautumisen sähköpostitse, ja lähetän laskun noin kaksi viikkoa ennen matkaa, eli allaolevaan lomakkeeseen kirjataan maksajan sähköposti. En luovuta tietoja kolmansille osapuolille enkä lähetä markkinointisähköpostia ilman suostumusta.

 

PERUTTU Koronavirustilanteen vuoksi
Vastaava taidematka pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään uudelleen syksyllä

 

Taidematka Tampereelle sunnuntaina 29.3.2020 Ilmoittautumislomake

 

Vastaan lomakeyhteydenottoihin lähtökohtaisesti osoitteesta johanna@oivallamme.fi
En koskaan lähetä roskapostia, mutta jopa yksityisiä keskusteluviestejä voi tänä automaattisten roskapostiharavien aikana mennä roskapostilaatikkoon.
Jollet saa viestejäni ja haluat niitä vastaanottaa, tarkistathan roskapostilaatikon ja merkitset tarvittaessa sähköpostiosoitteeni luotettavaksi lähettäjäksi.

Lähetän ilmaiset pinkit taidevinkit käyttäen Mailchimp:iä. Jollet saa viestejä, tarkistathan vaihtoehtoiset postilaatikot ja lisäät osoitekirjaan.
Voit koska tahansa perua tilauksen täyttämällä lomakkeesta kohdan ”ei kiitos”, tai esimerkiksi lähettämällä minulle tiedon sähköpostitse, tai klikkaamalla uutiskirjeen lopussa olevaa tilauksen lopetuslinkkiä.

Tietosuojaselosteeni voit lukea klikkaamalla tästä.

Ajankohtaista

Uusista taidematkoista tiedotetaan taidematkat-pääsivulla. Voit myös liittyä sähköpostilistalle laittamalla minulle viestin johanna@oivallamme.fi tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen.

 

Lue lisää palveluistani

Taidematkat lähelle ja kauas

Innostu – työnohjauspalvelut

Opi – koulutuspalvelut

Kehity – taideterapiapalvelut

Lue lisää minusta ja referensseistä täältä.